
九段茶道教室 > 短期茶道コース
現在は、新型コロナウイルス感染予防対策をしっかりした上で実施しております。
今までは外国人短期留学生向けでもあったので、1ヵ月週2回の全8回のコースでしたが、
現在は主に日本人の方を対象とするため、1週間に1回、8週間で修了するコースとして募集しております。
(祝日等ある場合、9週間以上となる場合がございます)
「短期茶道コース」では皆さまにお盆を使った点前(盆略点前)を全8回で習得して頂けます。
お盆の上に点前に必要な道具を飾り付けてから運び、お盆の上だけで点前を進めますので場所を選ばずどこでも手軽にお茶を楽しむことができます。
下記のような方に最適です。
この機会に日本人として海外の方などいろいろな方へ日本の文化を伝えてみませんか。
今回も、裏千家で初心者茶道講座を担当されていた中島宗真先生を講師に迎えております。
定員は4名の少人数クラスです。皆様お早目にお申込み・お問合せください。
課程 | 期間 | 時間 | 金額 |
---|---|---|---|
茶道課程 | 月曜日コース 週1回 木曜日コース 週1回 |
18:30~20:00 |
40,000円 |
※内容は習得状況や人数によって変更がある場合があります。
オリエンテーション
道具の説明・扱い方
所作を学ぶ(礼の仕方・立ち方・座り方など)
先生からのおもてなし(先生が点てたお茶を頂く)
割稽古(帛紗捌き・棗の清め方)
所作の復習
お菓子・お抹茶の頂き方(薄茶)
割稽古(茶杓の清め方・茶筅通し・茶巾の扱い方・茶碗の清め方)
お抹茶の点て方
お抹茶について
盆略点前稽古
お客様にお茶を点て・振る舞う練習
お抹茶について
お抹茶の頂き方(濃茶)
盆略点前稽古
盆略点前通し稽古
盆略点前通し稽古
先生の前で最後の披露
修了証授与式
※修了証は当校のオリジナルの物になります。
とてもよかったです。日本の茶文化について、いろいろなものを習えました。でも使った言葉が私には ちょっと難しかったです。でも茶道は日本の伝統的な文化を習える機会ですから、ぜひしてみてください!
2021
冬コース Winter Course
From Korea(Conversation Course, Level 4) 2021 冬コースWinter Course
コロナ禍にありながら、先生やスタッフの皆様の細やかなお気遣いを頂き、安心して気持ちよくお稽古にのぞむことができました。どうもありがとうございました。遠出ができない中で茶道の豊かな世界に触れる時間を持つことができて大変楽しかったです。
2020
秋コース Autumn Course
日本人女性 Kさん
It would be good if the students are not at beginner level in Japanese. In that way they can understand the whole process better. The process of learning is well explained and every question carefully answered. The lessons are good! It’s good that we got the movies to practice.
2020
冬コース Winter Course
Female student from Switzerland(Conversation Course, Level 2)
I can fully recommend this course. For me it was a wonderful chance to meet Japanese people and other foreigners interested in Japanese culture. The atmosphere was very friendly and relaxed. Even though it is a short course, I feel that I learned a lot during this course.
2019
冬コース Winter Course
Female student from Switzerland
This course shows the most traditional way I guess. There are many tea ceremony courses outside, but this one gave me the chance to make self- experience in making tea. It’s a very good way to get deeper knowledge about the culture.
2018
冬コース Winter Course
Female student from Germany(Intensive Course, Lower Intermediate level)
全くの初心者で受講しましたが、とても丁寧で分かりやすく教えてくれたので楽しかったです。ここまで出来るように続けて受講できるなら、また参加したいと思っています。
2018
冬コース Winter Course
日本人女性 Hさん
As a foreign person I enjoyed very much this experience, it is very interesting and like it very much. I think besides the language it is good to know about the Japanese culture and traditions. The teacher was very patient and explained everything very clearly.
2018
冬コース Winter Course
Female student from Mexico(Kudan graduate, used to take Intensive Course, JLPT N3 level)
茶道の勉強はとても楽しかったです。茶道の経験がたくさんできて、うれしかったです。
2018
冬コース Winter Course
Female student from Indonesia(Intensive Course, Intermediate levelⅠ)
毎回毎回しっかりと学べて、とてもちょうどいい長さでした。茶道というものがどのようなものか入口だけでも覗ければと思っていたので、大変満足です。全8回と短い間でとても多くのことを学べて、とても楽しかったです
2018
冬コース Winter Course
日本人男性 Kさん
敷居が高い印象の茶道ですが、先生がとても優しく、一人ひとり丁寧な指導が受けられます。基本を短期間で学び、習得出来る実践的な茶道教室でした。
テキスト・動画などレッスン当日以外のサポート体制が充実しています。
You might think that learning tea ceremony is a bit difficult to start learning. However the teacher will teach you very kindly and neatly in this course. You can learn the basics at short-term and acquire. It was a practical tea ceremony class. You can also get some support by textbooks and movies.
2017
秋コース Autumn Course
日本人女性 Sさん
このコースに参加できてとてもうれしいです。楽しくもあり、教育的でもありました。
お客様のために、日本のお茶を準備することを学ぶだけで日本の茶道の意味を真に理解することに近づけます。
I'm so glad that I attended the course. It’s both enjoyable and educational. Only by learning to prepare Japanese tea for the guests can one truly get closer to understand the meaning of Japanese tea ceremony.
Female student from China(Conversation Course, Level 4)
2017
秋コース Autumn Course
Female student from China(Conversation Course, Level 4)
この短期コースは、気軽に茶道文化を体験できます。外国人にしても先生が優しく教えてくれて、分かりやすいと思います。自分でお茶を点てることはもちろん、季節の和菓子を味わうこともできます。とても楽しかったです。おすすめですよ。
You can experience Japanese Tea Ceremony Culture freely. The teacher will teach you very kindly even for foreign learners and I think that it is easy to understand the explanation. You can taste the seasonal Japanese sweets “wagashi” as well as you can make tea by yourself. I enjoyed a lot and can recommend it.
2017
秋コース Autumn Course
Female student from Taiwan (Conversation Course, Level 4)
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